Als je 75 jaar of ouder bent moet je om de 5 jaar een medische keuring ondergaan. Dit moet vanwege de veiligheid op de weg. Hoe ouder je wordt, hoe meer aandoeningen of beperkingen kunnen oplopen waardoor je minder goed kunt autorijden. Dit is natuurlijk niet veilig voor andere automobilisten en ander wegverkeer. 75-jarige geven zelf ook aan het steeds spannender te vinden op de weg. Dit komt omdat veel automobilisten asociaal rijgedrag vertonen en het druk op de weg is. Als je het vergelijkt met vroeger, toen hun nog jong waren, waren er veel minder auto’s en was er geen sprake van bijvoorbeeld rotondes en stoplichten. Hier moesten de ouderen, gedurende de jaren dus aan wennen.

Wat wordt er gedaan bij een rijbewijskeuring?

Een rijbewijskeuring bestaat uit: de vragenlijst van het CBR, een lichamelijk onderzoek, een beoordeling op het zicht en een urineonderzoek. De bevindingen na dit onderzoek worden vastgelegd op de Eigen Verklaring voor het CBR. Deze test krijg je volledig ingevuld en ondertekend door de arts mee terug. Deze bevindingen van het onderzoek moet je binnen twee weken naar het CBR sturen. Dit doe je door het in de bijgevoegde envelop te doen. Daarna krijg je van het CBR een verklaring medische geschiktheid. 

Wat moet je mee nemen naar de keuring:

  • De ingevulde Eigen Verklaring CBR. Deze is verkrijgbaar bij het gemeentehuis of te downloaden via de website van het CBR.
  • Een legitimatiebewijs dat geldig is (paspoort, identiteitskaart of rijbewijs)
  • Er moet urine geproduceerd worden tijdens de medische keuring. Dit wordt gedaan door middel van een urinepotje. Je mag dus niet zelf urine meenemen.
  • Heb je een leesbril, normale bril of contactlenzen? Deze dan ook graag meenemen.
  • Als je contactlenzen hebt, wordt er van je verwacht dat je ook een bewaardoosje en vloeistof mee neemt. Dit, omdat er ook een oogtest wordt gedaan zonder lenzen. Ook moet je het formulier van de opticien/oogarts meenemen waaruit de correctie in dioptrie per oog blijkt.
  • Als je medicijnen gebruikt, graag een overzicht welke medicijnen dat zijn.