Je leest overal over de torenhoge benzine- en dieselprijzen. Zo betaal je al meer dan twee euro voor een liter diesel en benzine. Maar in de tussentijd zijn ook de stroomprijzen astronomisch hoog. En dit merk je vooral bij het thuisladen. Laden bij openbare laadpalen kan voordeliger zijn! 

Tarieven thuisladen elektrische auto 

Thuisladen was altijd de voordeligste oplossing. Tot vorig jaar. Halverwege 2021 zijn de stroomprijzen gigantisch gestegen. Waar de prijzen jarenlang rond de 20 a 25 cent per kWh schommelde, zijn ze sinds die tijd meer dan verdubbeld. Tegenwoordig betaal je rond de 60 a 65 cent per kWh voor stroom. Bij een Volkswagen ID3 met een accupakket van 58kWh kostte het opladen tot halverwege vorig jaar tussen de 11 en 15 euro. Met de huidige energieprijzen kost het opladen rond de 35 euro. Dit is ruim twee keer zo veel als een jaar geleden. 

Tarieven openbare laadpalen 

De tarieven bij de openbare laadpalen liggen nagenoeg vast en zijn de afgelopen periode niet zo hard gestegen. Bij een reguliere openbare laadpaal betaal je vaak rond de 30 a 40 cent per kWh. De prijzen van openbare laadpalen zijn stabiel gebleven omdat hiervoor contracten voor meerdere jaren afgesloten zijn. Het opladen van Volkswagen ID3 kost bij een openbare laadpaal ongeveer 20 euro. En daarmee wordt laden bij een openbare laadpaal een stuk voordeliger dan thuis. 

Tarieven snellader 

Zelfs het opladen bij een openbare snellader kan momenteel voordeliger zijn. Zo kost het opladen bij een Fastned ook rond de 60 a 70 cent per kWh. Helemaal wanneer je hiervoor langdurige abonnementen hebt afgesloten, kan het laden bij een snellader voordeliger zijn.  

Toekomst elektrische auto opladen 

Nu klinkt het door de hoge energieprijzen interessant om bij een snellader te gaan staan, maar de overheid heeft het BTW-tarief per 1 juli verlaagd. Hierdoor wordt thuisladen weer iets voordeliger. Daarbij hebben veel mensen die hun auto thuis opladen zonnepanelen op het dak wat het thuis opladen weer een stuk interessanter maakt. Overdag, wanneer de zon schijnt, behaal je het maximale voordeel van je zonnepanelen. Belangrijk is dus dat je de mogelijkheid hebt om je auto overdag op te laden. Thuiswerkdagen maken dit bijvoorbeeld mogelijk. Ga je een elektrische auto leasen, is een goede laadplanning dus wel gewenst.